Japanse behandeltechnieken

Ter ondersteuning van de shiatsu therapie kan ik gebruik maken van Japanse behandeltechnieken zoals naaldzetting (acupunctuur), moxa, tigerwarmer en cupping.

 

In Japan waren het beoefenen van Shiatsu therapie en Japanse acupunctuur voorbehouden aan mensen die niet konden zien. Palperen, ofwel het onderzoeken van het lichaam door voelen/aanraken, was om die reden erg belangrijk. Hara-, pols- en meridiaan palpatie en palpatie van punten of gebieden, bijvoorbeeld hals en liezen, geven de huidige behandelaar nog steeds belangrijke diagnostische informatie.

 

Naast pols- en tongdiagnose wordt de buikdiagnose ofwel haradiagnose toegepast. Deze typische Japanse diagnostiekvorm heeft als voordeel dat onmiddellijk het resultaat van de naaldzetting gecontroleerd kan worden. De cliënt voelt de pijnlijke zones oplossen, waardoor deze actief betrokken is bij de behandeling. Deze betrokkenheid zorgt er ook voor dat de client, meestal verbaasd, overtuigd wordt van de snelle werking van de energie (Qi). De behandelwijze is met korte naalden van 15 x 0,16 mm. Deze worden ingebracht met een tube. De behandeling komt voort uit verschillende stijlen Japanse acupunctuur.

 

Daarnaast worden verblijfsnaaldjes en magneetpleisters gebruikt. Zij geven de behandelingen een langer effect.

 

De behandeltechnieken worden o.a. toegepast bij:

 • Het verbeteren van het immuunsysteem
 • Bijnieruitputting
 • Hypoglykemie en diabetes
 • Behandeling van littekens
 • Rug en schouderproblemen
 • Hoofd en nekklachten
 • Hormonale en gynaecologische problemen
 • Pijnbestrijding
 • Gewrichtsklachten
 • Herstel van het lichaam in het algemeen.
 • Littekens ontstoren

 

Met Japanse acupunctuur kun je ook littekens ontstoren. Veel mensen hebben een of meer littekens. Littekens ontstaan bijvoorbeeld door een operatie, een ongeluk of door simpelweg een open gekrabde huid. Als een litteken nog gevoelig is als je er op drukt, betekent dit dat het litteken nog stoort. U kunt zich voorstellen dat bij een grote operatie bijvoorbeeld, niet alleen de huid, maar ook de onderliggende weefsels doorgesneden zijn. Als de wond dicht is, kan het zijn dat het in dieperliggende weefsels nog niet helemaal op orde is. Daardoor stroomt de energie nog niet zoals dat vroeger het geval was, voordat er sprake was van een wond. Dit heeft gevolgen voor de hele energiehuishouding.

 

Zo kun je bijvoorbeeld een rughernia krijgen aan de achterkant na een keizersnede aan de voorkant van het lichaam. Of je kunt ademhalingsproblemen krijgen na een schildklieroperatie, of paniekaanvallen door een navelpiercing.

 

Het zijn vaak klachten waarbij je het verband met het litteken niet eens zo snel legt.

 

Het goede nieuws is: Er is iets aan te doen. Met Japanse acupunctuur kun je zelfs na jaren het litteken ontstoren. Op die manier zorg je ervoor dat de energie weer op de juiste manier gaat stromen. Daardoor zullen de klachten verminder of zelfs verdwijnen.